Efter Eurovision

Det var en spännande kväll! Vi satt alla spända och lyssnade genom bidragen. Vi väntade tålmodigt medan rösterna räknades och hurrade varje gång Sverige fick en av de högre poängen. Och vi fortsatte hurra när dragartisten Conchita Wurst från Österrike kammade hem en stor seger!

Conchita Wurst vann med 290 poäng i årets Eurovisiontävling medan Sanna Nielsen fick en tredjeplats med 218 poäng. Däremellan kom Nederländernas duon The Common Linnets med 238 poäng.

Under resans gång har tidningar och spelsajter tippat Armenien eller Sverige som vinnare. Sanna Nielsen fick bra odds ända upp till slutet då hon föll och fick ge plats åt Conchita Wurst. Armenien som också varit en vinnarfavorit och fick bra odds, men slutade på fjärde plats. Kanske fick de två favoriterna ge plats åt Österrike när Conchita blev så omtalade i pressen och gjorde ett storslaget uppträdanden i semifinalen? Dragartisten fick säkerligen extra mycket stöd när Ryssland började göra protestlistor för att inte visa Österrikes bidrag i teve.

Sanna gjorde ett fantastiskt framträdande och publiken gav henne otrolig respons. Men samtidigt vill vi tro att hon känner sig hedrad av sin plats fastän det inte blev vinst. Hela Europa ville visa sitt stöd åt dragartisten och berätta för henne och världen att alla är välkomna att delta utan att diskrimineras eller tystas. Och Conchita Wursts bidrag, ”Rise like a phoenix”, var en fantastisk ballad och hon kändes som en vinnare redan i semifinalen.

Conchita Wurst verkade själv ha en agenda med sitt framträdande. Hennes tacktal efter vinsten var väldigt riktad mot Ryssland när hon sa: ”Den här kvällen tillhör till alla som tror på en framtid med fred och frihet. Vi är enade och vi är ostoppbara.” Ryssland har raljerat sedan dess och kastat smuts på hela Eurovision. De funderar på att dra sig ur helt och starta sin egen tävling där deltagande länder måste ha ”familjevärden” och rätt moral. Vitrysslands president är på Rysslands sida och gjorde nyligen uttalandet: ”Conchita Wursts Eurovisionsseger symboliserar en fullständig kollaps av EU:s moraliska värden. Vi behöver inte Europa!”

Och då säger vi bara: det är vi som inte behöver er, Ryssland och Vitryssland, inte tvärtom. Hej då!