Festivaler

Festivaler finns i olika varianter och för olika åldrar. Det finns musik-, film-, pride-, medeltids- och stadsfestivaler. Ordet härstammar från latinets ”festi vale” viket översätts till ”slutet på fasteperioden”. På den här sidan hittar du information om musikfestivaler samt om musik i allmänhet.

Roskildefestivalen

RoskildeDenna danska festival har hållit igång sedan 1971 och numera är det över 25 personer som arbetar fulltid hela året med att arrangera festivalerna. Den började som ett arrangemang i två dagar och gick med förlust tills ”the Roskilde Foundation” tog över 1973 och skötte den som en ideell organisation. Idag är festivalen fyra dagar och campingområdet öppnar sista söndagen i juni fastän festivalen inte börjar förrän på torsdagen. Festivalen drar runt 70 000 besökare från hela Europa och varje år finns det ungefär 4000 medierepresentanter och 25 000 volontärarbetare. Rikke Öxner har varit festivalens högsta höns i över 20 år.

 Storsjöyran

Den första svenska festivalen som höll i ett stadscentrum. Dess nuvarande festivalform har pågått sedan 1984 och de har haft många internationella artister på sina scener. Sedan 1983 har Molte Eriksson varit festivalpresident. Yran började som en manifestation där man utnämnde Jämtland som egen republik. Fortfarande håller nuvarande president Ewert Ljusberg ett stor tal om befrielse på lördagen. Genom åren har över en miljon människor besökt Storsjöyran som bara är en del av Yranveckan som pågår i tio dagar.